Novi udarac na džep građana! Poskupljuje TV pretplata za RTS i RTV
Radio televizija Srbije, Foto: Dado Đilas

poskupljenje

Novi udarac na džep građana! Poskupljuje TV pretplata za RTS i RTV

Predlogom izmena Zakona o izmenama zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis predviđeno je poskupljenje TV pretplate

Objavljeno:

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je Predlogom zakona o izmenama zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da je, „polazeći od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja sa jedne strane i potrebe obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servis, sa druge strane, kao najcelishodnije predloženo rešenje da se u periodu od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2025. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, koji obezbeđuje visoki stepen naplate takse“.

Račun za struju
Račun za strujufoto: Espreso

Predloženim izmenama zakona privremeno se, kako se navodi – produžava u navedenom periodu uređivanje načina finansiranja osnovne delatnosti javnog medijskog servisa, „s ciljem otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa, navodi zakonopisac“.

„Imajući u vidu porast svih troškova poslovanja javnih medijskih servisa izazvanih makroekonomskim kretanjima i globalnoj ekonomskoj situaciji, činjenici da postojeća taksa koju građani plaćaju 299 dinara mesečno, kao i da je visina takse na nivou od 2020. godine, predlaže se da se visina poveća na 349 dinara mesečno, što je nominalno uvećanje od 50 dinara mesečno“, navodi se u obrazloženju predloga zakona.

Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se, kako se navodi „u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika“.

Bonus video:

00:03

Covek ispred rts-a uzvikuje: Srusili ste “Gnezdo orlovo”!

(Espreso / Kurir / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.